Wat is melanotan (bruin zonder zon)?
Het wordt tegenwoordig steeds hipper om bruin te worden zonder de zon. Veelvuldig bakken in de zon is een onveilige manier om bruin te worden. Je huid veroudert sneller en ook is er een groter risico op huidkanker. Alternatieven winnen mede om die reden ook sterk aan populariteit. We kunnen diverse alternatieven aanhalen, ze zijn er volop zoals zelfbruiners, spray tan en melanotan.
Met Melanotan zou je bruin worden zonder zon en zonder enige risico’s. Toch schijnt Melanotan helemaal niet zo’n fijn product te zijn zoals velen beweren.
Wat is melanotan?
Oorspronkelijk is Melanotan ontwikkeld als geneesmiddel tegen huidkanker of andere huidaandoeningen die worden verergerd door Uv-straling. Dit synthetisch hormoon, ontwikkeld in de jaren ’80 in Amerika, heeft als doel huidpigmentatie te ontwikkelen. Dit komt doordat de huidcellen, of ook wel melanogenesis genoemd, meer melatonine produceren dan normaal. Het gevolg is een egale bruine teint die minder gevoelig is voor zonlicht en tegelijkertijd een betere bescherming biedt tegen huidkanker.
Verschil tussen Melanotan I en II
Er bestaan twee soorten Melanotan, namelijk Melanotan I – en II. Beide types bevinden zich nog steeds in het ontwikkelingsproces. Onderzoekers van Melanotan I richten zich alsnog op het middel dat moet beschermen tegen Uv-straling. Melanotan II kwam voort uit Melanotan I, dat ook oorspronkelijk als middel tegen huidkanker moest dienen.
Klinisch onderzoek wees echter uit dat het hormoon effect heeft op de bloeddruk en voor (langdurige) erecties zorgt, zonder enige seksuele stimulatie. Daarom richt het onderzoek zich tegenwoordig meer op deze gebieden. Wetenschappers doen bijvoorbeeld research naar proefpersonen met een lage bloeddruk die ze proberen te verhogen met Melanotan.
Melanotan als cosmetica
Je raadt het waarschijnlijk al, de cosmetische (illegale) wereld heeft het middel tevens in haar handen. Want wie wil er nu geen mooi kleurtje zonder enige risico’s? Toch is dit synthetisch hormoon officieel nergens toegestaan als cosmetisch middel. Het middel wordt echter wel verhandelt via het internet, waar de verkoop van Melanotan de laatste jaren explosief zou gestegen zijn.
Melanotan is zó gewild dat er de laatste jaren sprake is van de ‘Barbie-drug hype’. Het synthetisch hormoon is niet alleen populair vanwege de bruine huid die je er van krijgt; ook zou het middel zorgen voor een verminderde eetlust zodat je in een korte tijd veel kan afvallen. Door de egale bruine teint in combinatie met een slank lichaam wordt het ook wel de ‘Barbie-drug’ genoemd.
Hoe wordt Melanotan gebruikt?
Melanotan wordt door de gebruiker zelf ingespoten met een injectiespuit in de buikwand. Het is niet de bedoeling dat je zomaar hoeveelheden gaat spuiten, want de dosis moet samenhangen met jouw gewicht.
Op Youtube staan veel filmpjes over het gebruik van Melanotan. Om het synthetisch hormoon ‘verantwoord’ te gebruiken is het aan te raden één maal daags een kleine hoeveelheid in te spuiten. Op deze manier wordt het effect rustig opgebouwd. Heeft de gebruiker zijn ‘bruiningsgraad’ bereikt, dan dien je slechts 1 keer per week de dosis te herhalen om de bruine teint te onderhouden.
Bijwerkingen van Melanotan
Klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat zowel Melanotan type I als II bijwerkingen met zich meebrengt. Bij Melanotan I waren de voornaamste bijwerkingen: blozen, duizeligheid, hoofdpijn, huidpigmentatie, hyperpigmentatie, lethargie, melanotan, misselijkheid, moedervlekken, onderdrukking van de eetlust en witte vlekken. Maar ook vermoeidheid, jeuk en irritatie waren veelvoorkomende bijwerkingen.
Bij Melanotan II zijn er echter nog meer bijwerkingen opgemerkt zoals een verhoogd libido, fysieke seksuele opwinding en een anafylactische shock. Bovendien zijn er de normale bijwerkingen aanwezig die vergelijkbaar zijn met die van Melanotan type I, maar dan in zwaardere vorm. Klinische studies rapporteren echter dat de bijwerkingen met verloop van tijd steeds minder worden. Ook zijn de veelvoorkomende bijwerkingen zoals hoofdpijn, blozen of misselijkheid vaak van korte duur na het injecteren van de peptide. Ook blijkt uit onderzoek dat de meesten Melanotan omschrijven als “zeer comfortabel in het gebruik, met te verwaarlozen bijwerkingen”. Onderschat echter deze bijwerkingen niet. Ze kunnen verschillen van persoon tot persoon en zelfs gevaarlijk zijn, getuige ook dit artikel op hln.be;
Melanotan risico’s
Op dit moment zijn de Melatanonproducten I én II niet goedgekeurd voor gebruik bij het algemene publiek. Het is namelijk nog niet voldoende onderzocht wat de bijwerkingen op langere termijn zijn. Maar ook worden er vervalste medicijnen aangeboden. Deze ‘neppers’ zijn misschien nog wel gevaarlijker dan het echte hormoon, omdat er andere ingrediënten in kunnen zitten. Daarom is én blijft Melanotan nog op de zwarte lijst zowel als geneesmiddel als cosmetisch product. En omdat het hormoon illegaal is, ontbreekt er controle waardoor het nóg gevaarlijker wordt.
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft zijn zorg reeds uitgesproken over de (illegale) verkoop van Melanotanproducten. Overheden uit diverse Europese sluiten zich daarbij aan.
Maar niet alleen overheden bemoeien zich met de verkoop; ook medische onderzoekers en klinische farmaceuten hebben deze producten als ‘gevaarlijk voor de volksgezondheid’ bestempeld.
Ook de directeur van de Cancer Council Australia waarschuwt dat Melanotan het risico op huidkanker mogelijk verhoogt. Dit vanwege het feit dat er bijwerkingen als verandering van reeds aanwezige moedervlekken zijn gemeld.
Daarnaast zijn er ook al rapporten verschenen over hartkloppingen, verwardheid, sterk zweten, sterke huidverkleuringen en onevenredige verspreiding van pigmenttoenames.
Kortom, deze ‘Barbie-drug’ is geen middel dat je graag in huis wilt hebben! Er is ook een sterk vermoeden dat Melanotan huidkanker veroorzaakt, maar een oorzakelijk verband tussen het gebruik en de huidkanker kan niet bewezen worden omdat het moeilijk blijkt. De reden hiervoor is dat de gebruikers van Melanotan hoofdzakelijk personen zijn met een verleden van (té hevig) zonnebankgebruik en zonnebaden.
Huidkanker door Melanotan
Op internet staan verhalen over een vrouw van 20 waarbij het via internet (illegale) verkrijgbare bruiningsmiddel Melanotan huidkanker heeft veroorzaakt. Melanotan kan dus, in tegenstelling tot zijn oorspronkelijke bedoeling, de gezondheid van de huid tegenwerken. Dat meldden dermatologen die de vrouw hebben behandeld in het Aarhus University Hospital in Denemarken.
Natuurlijk bruin of niet?
Het is vanzelfsprekend dat Melanotan nog onvoldoende is onderzocht en daarom geen geschikt bruiningsmiddel is. Gelukkig zijn er nog volop andere middelen op de markt die geen risico’s met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld dan aan spray tans of veilige zelfbruiners.
Ben je geen fan van een ‘nep-uitziend’ uiterlijk? Dan is het natuurlijk nog altijd mogelijk om je lichaam door de zon te laten bruinen in combinatie met gezond voedsel dat de bruining stimuleert. Toch is overmatig zonnen niet gezond, want deze bruine kleur is het resultaat van de huid dat zich beschermt tegen overmatige blootstelling aan Uv-straling. Je huid staat dus als het ware onder vuur. Ga je toch zonnen? Bescherm je dan altijd tegen UV met een zonnebrandcrème van factor SPF 30 of 50.