Psoriasis en de zonnebank.
Psoriasis is een chronische huidziekte waaraan veel mensen lijden. Toch is dit voor velen een onbekende huidziekte, ondanks het feit dat 2% van de bevolking hiervan last heeft. Eenvoudig gesteld wordt bij psoriasis de huid ongeveer zeven keer zo snel vervangen als de normale huid en gaat schilferen.
Wat is psoriasis?
Psoriasis kan men herkennen: rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms ondervinden mensen hiervan ook pijn. Het mentale aspect is ook niet te onderschatten: de zichtbaarheid van de ziekte (bijvoorbeeld in het gezicht) kan een extra belasting zijn. Het is geen besmettelijke ziekte, maar er kan wel sprake zijn van een erfelijke factor.
Er bestaan verschillende vormen van psoriasis, elk type heeft zijn eigen kenmerk:
- Psoriasis capitis (psoriasis op de hoofdhuid):
Het komt voor dat men alleen psoriasis op de hoofdhuid heeft. Op het hoofd kunnen dan psoriasisplekken voorkomen, maar ook helemaal onder de schilfers zitten. De plekken zitten voornamelijk langs de haargrens en achter de oren en is vaak goed te behandelen met een lotion, shampoo of een foam. - Psoriasis vulgaris (chronische plaque psoriasis):
Ongeveer 75 tot 80 procent van de psoriasis behoort tot deze variant. Het wordt gekenmerkt door munt- tot handpalmgrote, rode plekken met grove witte schilfers. De plekken zijn verspreid over het lichaam, maar bevinden zich vooral op de strekzijden van ellebogen en knieën, de behaarde hoofdhuid en de onderrug. - Psoriasis inversa (omgekeerde psoriasis):
Deze vorm kan je terugvinden in de lichaamsplooien zoals bijvoorbeeld de oksels. Ze zijn herkenbaar als zalmroze plekken, maar zonder schilfers door het broei-effect op deze plaatsen. Het enige voordeel hieraan is dat eventuele zalfjes of lotions beter worden opgenomen op deze plekken. - Psoriasis guttata (druppel-psoriasis):
Dit type is herkenbaar door tientallen tot honderden rode vlekjes met witte schilfering voor, vooral op armen, benen en romp. Deze vlekjes kunnen spontaan verdwijnen na verloop van tijd. Het kan echter ook overgaan in een gewone vorm van psoriasis. Soms wordt aangeraden om een V-B lichtkuur te volgen om het herstel te versnellen. - Psoriasis unguium (nagelpsoriasis):
Vaak zitten er putjes in de nagel (kan aan zowel handen als voeten) en zijn er witte en/of geel-bruine verkleuringen te zien. De nagelplaat kan hierdoor ook los komen te zitten. De behandeling hiervan is echter niet gemakkelijk. - Erythrodermische psoriasis (gegeneraliseerde psoriasis):
Dit is een zeldzame vorm van psoriasis, maar deze is daarom niet ongevaarlijk. De huid is over het hele lichaam (voor meer dan 70 procent) bedekt door psoriasisplekken. Deze vorm is gevaarlijk omdat ze andere lichaamsfuncties kan ontregelen. - Psoriasis pustulosa (pustuleuze psoriasis):
Bij dit type vormen er zich pusblaasjes op de huid. Meestal blijft dit beperkt tot de handpalmen en voetzolen, maar het kan zich verspreiden over het gehele lichaam. - Artritis psoriatica (gewrichtspsoriasis):
Een aantal van de psoriaispatiënten kunnen ook gewrichtsklachten hebben. Deze vorm van gewrichtspsoriasis komt bij vijf tot tien procent van de psoriasispatiënten voor.
Psoriasis, oplossing?
Elke situatie is anders en dient per geval bekeken te worden.
Toch hoef je niet bij de pakken te blijven zitten.
Via deze link kan je een digitaal stappenplan terugvinden dat beschrijft hoe je van psoriasis af komt. De behandeling bestaat uit het herstellen van de huid, door middel van het toepassen van de juiste, 100% natuurlijke, makkelijk te verkrijgen ingrediënten.
Het Stop Psoriasis Stappenplan is een digitale gids, dus je kunt gelijk aan de slag gaan: Geen wachttijd, direct downloaden en/of makkelijk je exemplaar uitprinten.
Lichttherapie als behandeling van psoriasis.
Tot zover een korte inleiding tot deze huidziekte. Een van de behandeling kan er in bestaan onder de vorm van lichttherapie. Zonlicht is meer dan het licht dat je ziet. Het bevat ook niet zichtbare, ultraviolette stralen zoals UVA en UVB. Lichttherapie ofwel fototherapie maakt gebruik van deze UV straling.
Lichtbehandeling wordt gebruikt bij druppel-psoriasis, maar ook als de gewone psoriasis zeer uitgebreid is of slecht reageert op lokale therapieën.
Er zijn twee methoden:
UVB
UVB is ook een onderdeel van natuurlijk zonlicht. Het remt de snelle celdeling bij psoriasis en heeft een positieve invloed op de ontstekingsfactor. Bij deze vorm van lichtbehandeling zijn er geen extra behandelingen nodig om de huidcellen gevoelig te maken. Wel is het aan te raden om de schilferlaag te verwijderderen. De dosering van UVB is gebaseerd op de tijd en de blootstelling aan het ultraviolette licht. Soms wordt UVB therapie gecombineerd met andere behandelingen, zoals teer toepassing.
Door onderzoek heeft men ontdekt dat UV-B met een golflengte van rond de 311 nanometer zeer effectief is tegen psoriasis en dat roodheid en verbranding minder snel worden gezien dan bij het “breedspectrum” UV-B, waarbij de lampen in de lichtcabine ultraviolet uitstralen over het gehele gebied van 290 tot 320 nanometer.
Er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Volgende bijwerkingen kunnen optreden:
- Het verbranden van de huid.
- Beschadiging van de huid;
- Een verhoogd risico op kanker.
PUVA
PUVA is een speciale behandeling met behulp van een lichtgevoeligheid medicatie en getimede kunstmatige belichting.
PUVA is de afkorting van Ultraviolet A in combinatie met psoralenen (P). UV-A (met een golflengte van 320 tot 400 nanometer) is het ultraviolet (licht) dat zorgt voor de bruining van de huid.
Omdat UV-A niet krachtig genoeg is voor behandeling van psoriasis wordt deze behandeling gecombineerd met Psoralenen. Dit is een stof die de huidcellen gevoeliger maakt voor UV-A.
Ook hier kunnen er bijwerkingen optreden:
- Verbranden van de huid,
- Bruinen van de huid,
- Beschadiging van de huid,
- Bruine vlekken op de huid,
- Verhoogd risico op kanker.
Zonnebanken stralen meestal UVA licht uit en geen UVB licht. UVB licht heeft het meeste effect op psoriasis maar het is ook geen garantie dat een zonnebank daar werkelijk bij helpt. In sommige gevallen kan dit echter wel positief zijn. In het kader van psoriasis is het in principe niet schadelijk om af en toe eens onder de zonnebank te gaan. Als je echter niet goed aanvoelt, dan vermijd je de zonnebank beter. Zonnen in de buitenlucht is sowieso een veel betere optie, maar toegegeven: de zon is er niet altijd als we ze nodig hebben. Raadpleeg ook altijd eerst uw huisdokter of dermatoloog om zijn mening te vragen!
Een Infraroodcabine aanschaffen?
Een infraroodcabine aanschaffen heeft weinig nut, al moet de behandeling van psoriasis wel per patiënt bekeken worden. In een gepubliceerd onderzoek (Hautarzt. 1983 Oct;34(10):512-4) is gebleken dat de sauna bij 9 op 10 psoriasispatiënten geen enkel effect heeft. Bij 1 op 10 zou dit zelfs leiden tot een verergering van de symptomen.
Vele mensen ondervinden echter wel dat het voor hen werkt. De inmiddels oude studie houdt natuurlijk ook geen rekening met de nieuwe infraroodcabine’s die er met de tijd wel beter op geworden zijn. Ook het gevoel van relaxatie kan al wonderen doen. Wil je zekerheid, vraag het dan eens na aan je behandelende arts.
Bronnen en info:
http://www.psoriasis.nl – alle verzamelde informatie over psoriasis.
http://www.optimalegezondheid.com
http://gezondheidsplein.nl
http://www.psoriasisblog.nl