RSS Feed

Vragen en antwoorden over de zonnebank.

Mag ik douchen na de zonnebank?

Ja, de bruine tint vormt zich in de huid en niet op de huid. Je kan het ‘bruin’ dus niet zomaar afschrobben door een douche te nemen.

Mag ik douchen voor de zonnebank?

Je kan beter vermijden om een douche te nemen voor je onder de zonnebank gaat. Onafgedroogd onder de zonnebank gaan is zeker uit den boze.

Moet ik een zonnebril dragen onder de zonnebank?

Bij de aanschaf van een zonnebank wordt meestal ook een klein zonnebrilletje meegegeven. Dit heeft inderdaad een speciale reden: Een zonnebril is een speciaal soort bril en is bedoeld om bescherming te bieden tegen fel zonlicht. Zonnebrillen met een CE keurmerk bevatten een filter dat ultraviolet licht tegenhoudt. Dit laatste is dan ook verplicht om te gebruiken bij elke zonnebankbeurt.

Is de zonnebank verslavend?

Sommige mensen vinden dit misschien raar klinken, maar de zonnebank kan even verslavend zijn als alcohol en drugs. De mooie bruine huid die je kan bekomen door het gebruik van een zonnebank is voor heel wat mensen onweerstaanbaar. Een herhaaldelijke blootstelling aan de UV-stralen van een zonnebank kan deze verslaving teweeg brengen.
Mensen die verslaafd zijn aan dit ‘zonlicht’ hebben ook meer kans om vatbaar te zijn aan alcohol en drugs. Lees er ook ons artikel over zonnebank verslaving maar eens op na.

Moet ik mij insmeren om onder de zonnebank te gaan?

Je huid droogt uit en veroudert sneller onder de zonnebank, maar ook onder de gewone zon. Gebruik dus voor eigen veiligheid een crème. Speciaal voor kunstmatig bruinen zijn er crèmes en lotions die de huid in goede conditie houden.

Wat is een geïntegreerde gezichtsbruiner?

Omdat het gezicht extra aandacht vereist bij het zonnen, worden sommige zonnebanken voorzien van een geïntegreerde gezichtsbruiner. De huid in het gezicht is dikker dan elders op het lichaam.

Mag ik onder de zonnebank als ik zwanger ben?

Hiervoor kan je terecht in dit apart artikel over: Zwangerschap en de zonnebank.

Na de zwangerschap: Mag ik onder de zonnebank als ik borstvoeding geef?

Dat is geen probleem! De zonnebank zal noch de productie noch de samenstelling van moedermelk beïnvloeden. Wees echter wel voorzichtig: Je tepels zullen makkelijk verbranden en let er op om nooit je kind mee onder de zonnebank te nemen.

Kan ik met een tatoeage onder de zonnebank?

Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt, met name groen en rood, in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Om dat te vermijden, kun je de tatoeage in de zon of op de zonnebank het beste beschermen met een sunblock.
Als je net je tatoeage hebt laten verwijderen (Dermabrasie) dan vermijd je de eerste maanden beter de zonnebank en het zonlicht.

Kan ik met een nieuwe tattoo onder de zonnebank?

Met een nieuwe tatoeage vermijd je best zon en zonnebank (alsook chloor of zeewater). Je dient in principe te wachten tot de korstjes volledig weg zijn. Dit zal ongeveer 7 tot 14 dagen duren.

Ik draag parfum, zal ik minder bruin onder de zonnebank?

Er is op zich niet direct een reden waarom je in totaliteit minder bruin zal worden omdat je parfum draagt, maar je brengt best geen parfum aan voor je onder de zonnebank gaat om volgende redenen: Men gelooft er sterk in dat de plekken waar je parfum op spuit, dat die donkerder of juist lichter kunnen worden/blijven. Parfum (maar ook make-up) onder de zonnebank kan in combinatie met de UV-straling huidirritaties veroorzaken. Deze huidreacties kan je vermijden door altijd make-up weg te laten of af te wassen en parfum achterwege te laten.

Kan ik de zonnebank gebruiken als voorbereiding op een vakantie?

Ja, maar niet in alle gevallen: De UVB-straling zorgt voor een versnelde celdeling, maar dit is een proces die traag verloopt. Concreet betekend dit dat onze bovenste huidlaag zich zal gaan verdikken. Het is deze verdikking samen met de verkleuring die ons beter gaat beschermen tegen de zon.
Wees er echter wel van bewust dat een zonnebank de huid minder snel dik maakt dan in de zon. Je hebt al een volledige zonnebankkuur nodig om je huid een beetje meer te beschermen tegen de zon.
Wat helemaal niet helpt als bescherming tegen de zon (en dus niet nuttig is als voorbereiding op een vakantie) zijn zelfbruiners.

Zijn er verschillen tussen zonnebanken die los verkocht worden en gebruikt worden in zonnecentra?

De zonnebanken in zonnecentra zijn meestal veel krachtiger dan de zonnebanken die bestemd zijn voor thuisgebruik.

Wat moet ik doen wanneer ik verbrand ben?

Neem eerst een lauwe douche, en vervolgens kan je je lichaam behandelen. Gebruik bij voorkeur andere middeltjes dan aftersun zoals een ‘aloë vera’-gel en vermijd vettige crèmes. Wanneer er na enkele dagen verbetering merkbaar is, schakel dan over naar een zeer milde bodylotion.

Vergeet niet: Blijf uit de zon en vermijd de zonnebank tot de verbranding volledig weg getrokken is. Bekijk uw bruinings-schema en pas de tijd aan. Wanneer deze huidreactie niet wegtrekt neem dan contact op met uw dokter.

Mag ik met rosacea onder de zonnebank?

Rosacea is een huidaandoening waarbij de bloedvaten in de huid ontstoken zijn. Dit kenmerkt zich vaak door ontstoken weefsel, kleine puistjes, roodheid in het gezicht (blozen). Rosacea kan verergeren worden door warmte en zon.

De vraag of je met deze huidaandoening onder de zonnebank mag is niet eenvoudig te beantwoorden. Sommige mensen claimen dat hun rosacea in mindere mate aanwezig is, maar veelal wordt er aangeraden om zon en zonnebank te vermijden. Als je toch in de zon moet vertoeven, gebruik dan een zonnebrandcrème zonder chemische filters met hoge beschermingsfactor (voorbeeld SPF50) om je huid te beschermen. Dit kan ook een medische gel zijn die je dermatoloog of huisarts je heeft aangeraden ter bescherming van je huid.

Raadpleeg op voorhand een dermatoloog en probeer niets uit. Zonder goedkeuring van je arts of dermatoloog raden we af om de zonnebank te gebruiken.

Is er verschil tussen UV-stralen van de echte zon en de UV-stralen van zonnebanken?

Er is geen verschil tussen UV-stralen van de echte zon en die van zonneapparatuur.

Mag ik mijn contactlenzen onder de zonnebank inhouden?

Ja, maar draag zeker de beschermende bril met CE-keurmerk tegen de UV stralen.

Vanaf welke leeftijd mag iemand onder de zonnebank?

De wetgeving heeft dit voorzien en raadt een minimum leeftijd van 18 jaar aan. Uit een Australisch onderzoek is gebleken dat de kans op huidkanker daalt vanaf de leeftijd van 35 jaar.

Kan ik na de sauna onder de zonnebank?

Door de sauna is de huid gevoelig geworden en is een deel van de beschermende functies kwijt geraakt.
Onderzoek heeft aangetoond dat UVA-stralen en UVB-stralen nu ongehinderd toegang krijgen tot de dieper gelegen huidstructuren. Vroegtijdige rimpelvorming en een verhoogd risico op huidkanker kunnen het gevolg zijn.
Het is verstandig om na je saunabezoek enkele dagen te wachten voordat je onder de zonnebank gaat.

Hoe lang moet ik wachten om onder de zonnebank te gaan met een nieuw litteken?

Een ‘vers’ litteken (voorbeeld na een ongeval, operatie maar ook na een peeling) mag niet zomaar direct worden blootgesteld aan de UV-stralen van de zon of de zonnebank. Deze geïrriteerde huid is veel gevoeliger dan normale huid.
Bij een te snelle blootstelling kan het litteken er ofwel donkerder, ofwel lichter gaan uitzien.De genezing zelf zal er niet onder lijden. In het slechtste geval kan er echter een blijvende verkleuring optreden.
Vermijd daarom in de eerste maand (zolang het litteken rood of donkerroze is) elke blootstelling en bescherm het litteken af met een verband, een stuk kleding of een plakker.
Vanaf maand twee kan je het litteken al wat meer blootstellen. Gebruik zeker een zonnecrème met hoge beschermingsfactor.
Achter drie tot vier maanden mag zonnen geen problemen meer vormen. Het precieze tijdstip dat alles in orde is blijft echter afhankelijk van het huidtype: hoe lichter de huid hoe meer je moet oppassen.

Bestaat er een moment waarop je stopt met bruiner worden?

Afhankelijk van je huidtype is er een maximum aan bruinheid dat je kan bereiken. Iemand met een lichte huidtype heeft sneller het maximale bereikt en zal dan stoppen met verkleuren. Je huid reageert nog wel het zelfde op de zonnebank, dus verbranden kan nog steeds dan, alleen de kleur/pigmenten in de huid verkleuren niet meer verder.

Als ik veel onder de zonnebank ga, kan mijn natuurlijke kleur ook bruiner worden?

Nee, uiteindelijk zal je altijd weer naar je oorspronkelijke huidskleur terug gaan.

Ik neem antibiotica, is dat een probleem?

Wie antibiotica neemt, mag ook geen alcohol drinken. Het verlaagt in feite je weerstand, en dus ook deze van je huid. Het risico op verbranden of uitslag neemt serieus toe wanneer je onder de zonnebank gaat terwijl je antibiotica neemt. Wachten tot na de antibiotica kuur is hier dus de boodschap!

Kan ik een snelbruiner gebruiken voor een snellere bruine tint?

Een noodgeval? Je wilt sneller bruinen? Probeer dan eens volgende tip:
Gebruik een lege (shampoo)fles die je goed uitgespoeld hebt. Hierin doe je olijfolie (ongeveer 8/10) en de rest vul je aan met citroensap (gewoon uit een flesje van de supermarkt). De citroen en de olie gaan zich verdelen in de fles: olie onderaan en de citroen er bovenop. Goed doorschudden en vervolgens jezelf er mee insmeren.
Vervolgens kan je in de tuin een uurtje de voorkant bruinen en een uurtje de achterkant. Zorg er nadien voor dat je een douche neemt.
Dit kan een snelle oplossing zijn die je eenmalig kan toepassen om snel een bruiner kleurtje te bekomen. Let op dat je je niet verbrand.
Optioneel: je kan een superbruiner of andere bruinversneller gebruiken om sneller te bruinen onder de zonnebank. Deze producten vind je meestal terug in de categorie verzorgingsproducten van een winkel of webshop.

Zijn turbobruiners gevaarlijker dan zonnebanken?

Turbobruiners of zonnekanonnen hebben een hoog bruinend vermogen. Ze bruinen je sneller, maar ze zijn veel gevaarlijker voor je huid, omdat de stralingsdosis gemiddeld twee tot drie keer hoger ligt.
Je houdt het best bij een gewone zonnebank die vrij verkrijgbaar is.

Kan ik met een pacemaker op de zonnebank?

Pacemakers worden uitvoerig technisch getest en zijn bestand tegen normale stralingsdoses. Het kan dus geen enkel kwaad om met een pacemaker een zonnekuur te nemen.

Mag ik met spataderen op de zonnebank?

In principe mag u met spataderen gerust zonnen als de voeten iets verhoogd liggen en bijvoorbeeld steunen op een handdoek. Wie net is geholpen aan spataderen dient echter tijdelijk het zonnen te mijden.

Ik ga naakt onder de zonnebank, is het veilig voor mijn penis en eikel?

In principe is het niet gevaarlijk om volledig naakt onder de zonnebank te gaan. Het is een logische vraag omdat je penis weinig blootgesteld staat aan UV-stralingen en dat je denkt dat het een risico kan inhouden, maar vele mensen gaan altijd naakt onder de zonnebank of bruinen naakt op het strand.

Ben je toch niet helemaal overtuigd, dan kan je natuurlijk altijd je penis insmeren met een zonnebankcrème en het proces geleidelijk opbouwen. Met sommige bruiningspillen kan je er voor zorgen dat je sneller bruin wordt én ze bieden ook extra bescherming voor de huid. Lees hier meer over bruiningspillen.

Moet ik mij na het zonnebank gebruik nog insmeren?

Het kan zeker geen kwaad om je nog eens in te smeren met een aftersun of bodymelk. Het zal je helpen je huid goed te hydrateren en de bruine kleur langer te behouden.

Helpt de zonnebank tegen acne?

Acne bestrijden door af en toe eens onder de zonnebank te gaan is mogelijk, maar de werking is slechts tijdelijk en de acne kan nadien terugkomen en verergeren. Er zijn betere opties beschikbaar zoals bijvoorbeeld celzouttherapie. Het nadeel aan de zonnebank is dat als je ermee stopt, dat de acne geleidelijk aan terug komt. De werking is m.a.w. tijdelijk en de zonnebank louter gebruiken om acne te bestrijden is dus geen goed idee.

Bieden softtanning producten bescherming tegen de zon?

Nee, softtanning producten (verzorgende producten, die bij regelmatig gebruik zorgen voor een licht gebruinde teint) bevatten geen zonnefilter, dus bieden de huid geen bescherming tegen zonlicht. Door het gebruik van softtanning producten wordt de huid wel geleidelijk gekleurd maar de huid wordt niet dikker waardoor de natuurlijke bescherming van de huid niet toeneemt. Het is daarom belangrijk dat als u in de zon gaat, u altijd (ook) een zonnebrandcrème aanbrengt. Dit is uiteraard anders als er op het product iets anders is aangegeven.

Ik heb witte plekken op mijn rug of achterwerk. Moet ik mij zorgen maken?

Je hoeft je geen zorgen te maken. Deze witte plekken zijn je drukpunten (= de plaatsen waar uw lichaamsgewicht op rust tijdens het zonnen). Hierdoor is er plaatselijk een klein tekort aan zuurstof waardoor de huid minder goed bruint. Een oplossing? De drukpunten wegnemen door afwisselend op je buik en rug te liggen om te zonnen.

Ben ik ook beschermd door het bruin van een spraycabine of bruin-zonder-zon-cosmetica?

Nee, hiermee verkrijgt uw huid wel een bruine kleur, maar het bovengenoemde beschermingseffect treedt hier niet op. U blijft dus net zo gevoelig voor de zon als zonder de op deze manier verkregen kleur.

Hoe lang duurt het om te bruinen onder de zonnebank en in de zon?

Het is onmogelijk om dit te zeggen aangezien dit bij iedereen verschillend is en er veel factoren meespelen;

Mag ik met een piercing onder de zonnebank?

Dat is geen probleem. Als de piercing echter net geplaatst is, dan wacht je beter 3 tot 6 weken alvorens je onder de zonnebank kan gaan.

Deze website gebruikt cookies om jou de beste ervaring te kunnen geven. Door deze website te gebruiken ga je hiermee akkoord. Meer info

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close