Welke zonnebrandcrème is ok?
De zoektocht naar een goede zonnebrandcrème schijnt niet altijd even mee te vallen. In elke drogisterij, wordt je platgebombardeerd met de ‘nieuwste’ producten die claimen de beste ‘Sun Protecting Factor’ (SPF) in huis te hebben. Daarnaast worden producten vaak aangeboden met verleidende verhalen over exotische ingrediënten en dat het product maar liefst 100 procent bescherming biedt tegen de zon.
Helaas zijn dit vaak verhalen om enkel het product te verkopen, maar daarmee we nog steeds niet of het een goede zonnebrand is.
Elke dag smeren
Veel mensen denken dat ze alleen gedurende de hete zomerdagen moeten smeren. Ook horen we regelmatig de zin: ‘Ik verbrand niet, ik word toch alleen maar bruin’. Zij maken echter een domme fout. Want een bruine teint is het gevolg van te veel blootstelling aan de zon.
Hoewel het niet altijd even zonnig is, worden wij toch dag in dag uit blootgesteld aan de zon en haar Uv-straling. Dit heeft natuurlijk zo zijn gevolgen, want naar schatting krijgt één op de vier Belgen huidkanker. Bovendien zorgt de zon voor snelle huidveroudering en pigmentvlekken. Daarom is het noodzakelijk om je huid altijd in te smeren met een goede zonnebrandcrème. Maar hoe vind je die?
Discussie zonnebrandcrème
Je raadt het al: zonnebrandcrème is nogal een ‘hot issue’ op het terrein van gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat enkele ingrediënten van zonnebrandproducten nadelige effecten heeft op de hormoonhuishouding, bloedopname, en moedermelk.
Daarom is het van belang een goede zonnebrandcrème te vinden met een veilige filter zonder irriterende stoffen. Bovendien is volgens dermatologisch onderzoek het risico op huidkanker tien keer hoger dan het gebruik van onveilige zonnebrandproducten die eventuele gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid.
Vermijd irriterende stoffen
Om een goed-werkende zonnebrandcrème te vinden is het van belang een goede filter uit te zoeken. Bovendien kun je het beste irriterende stoffen vermijden. Het is namelijk zo dat veel zonnebrandproducten stoffen bevatten die irriterend voor de huid kunnen zijn. Daarom hebben we hieronder een lijstje opgesteld met de meest voorkomende irriterende ingrediënten in zonnebrandcrème:
- Aceton
- Balsam of Peru
- Bergamot–Cinnamic acid
- Citrusachtige stoffen
- Eucalyptus
- Geranium
- Kamfer
- Lavendel
- Methylisothiazolinone
- Methyl nicotinate
- Mintachtige stoffen
- Oxybenzone
- PABA
- Parfum, behalve cetearyl, cetyl en lanolin
- Propylene glycol
- Sodium lauryl sulfaat
- Synthetische kleurstoffen
- Tea tree olie
- Witch hazel
- Ylang ylang
Wat is een goede filter?
Zonnebrandproducten kunnen we in twee categorieën UV-filters onderscheiden, namelijk chemische of fysische filters. Chemische filters hebben soms nare gevolgen voor het lichaam. Zo zijn er gevallen bekend waar de chemische filter zijn opgenomen in het bloed. Maar ook heeft het nadelige effecten voor de huid doordat het zonlicht vrije radicalen genereert en dus huidcellen beschadigd.
Verder zijn er zelfs berichten dat chemische filters huidveroudering veroorzaken! Toch wanneer je jezelf niet insmeert, zou er tevens een snellere huidveroudering plaatsvinden. Enkele ingrediënten van chemische filter zijn: avobenzone, oxybenzone, octocrylene en octyl methoxycinnamate.
Kies daarom liever een product uit met een fysische filter. Deze filters leggen als het ware een klein laagje op de huid waardoor het licht wordt weerkaatst. Fysische filters hebben geen schadelijke gevolgen voor het lichaam en zorgen voor een prima bescherming tegen de zon.
Tips bij zonnebrandcrème gebruik
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand zich om het uur insmeert met zonnebrandcrème en vervolgens de hele dag in de zon zit te bakken. Om je goed te beschermen tegen de zon, hebben we daarom een aantal tips opgesteld:
- Blijft weg uit de zon gedurende de heetste uren van de dag;
- Doe een zonnebril op of een hoedje;
- Gebruik liever crème dan spray;
- Gebruik minimaal SPF 30 (American Academy of Dermatology);
- Heb je gesport? Smeer je dan nog een keertje extra in;
- Om de twee uur insmeren!
Gebruik altijd een zonnebrandcrème met SPF-factor die is afgestemd op zowel uw huidtype als de intensiteit van de zon. Als de zon heel krachtig is op dat moment, kan het zijn dat je een hogere beschermingsfactor nodig zult hebben. Dit kan zelfs twee tot drie keer hoger liggen. Wie huidtype 1 of een zeer lichte huid heeft (ook gekenmerkt door sproetjes en rood of lichtkleurig haartype) doet er goed aan om steeds een crème te gebruiken met SPF50.
Een aanbeveling van de Europese Unie stelt dat de bescherming tegen UV A licht minstens 1 derde van de UV B-bescherming moet liggen. Zulke producten worden altijd voorzien van een klein logootje waarin UVA staat. Opteer bij voorkeur voor dit type product zodat je tegen zowel UVA als UVB licht beschermd bent.
Zonnebrandcrème nodig?
» Bekijk hier een overzicht van zonnebrandproducten, ook voor kinderen!