Zeewier
Zeewier (of algae) is een verzamelnaam voor verschillende plantjes uit de zee. Het is een populair ingrediënt in vele beautyproducten, meer bepaald in de producten voor huidverzorging. Wat maakt zeewier eigenlijk zo populair?
Zeewier heeft een kalmerend effect op de huid, dus dat is handig bij irritatie. Daarnaast worden sommige soorten zeewier in huidverzorgingsproducten gebruikt die een anti-oxidant (mede dankzij het chlorofyl-gehalte) bevatten. Er zijn ook soorten zeewier die vitaminen, mineralen en vitamine A en B bevatten.
Zeewier en voedsel
Agar, een natuurlijke emulgator en verdikkingsmiddel wordt gewonnen uit zeewier. Men maakt er ook lekkere desserts mee.
Zeewier wordt meestal in landen zoals Japan en Korea gegeten. Het is binnen Europa wel al gekend, maar niet in zeer grote mate. Het wordt vaak als groenten gegeten in recepten zoals bijvoorbeels Sushi (= het zwarte lapje rond de sushi – nori genaamd). Een deel van zeewier wordt niet afgebroken door het lichaam en dus als voedingsvezel aanzien.
Het bevat vele mineralen (jodium, calcium) en vitaminen C en E.
Minder vetopname door lichaam met zeewier
Zeewier doet het lichaam minder vet opnemen. Daarom is men overtuigd dat brood op basis van zeewier kan het nieuwste wapen zijn om obesitas te bestrijden.
Wetenschappers ontdekten dat zeewier toegevoegd aan brood, koekjes en yoghurt de hoeveelheid vet met 75 procent beperkt dat je lichaam absorbeert bij een maaltijd. Het geheime ingrediënt is de natuurlijke vezel alginaat, je vindt het in zeewier en het zit al in kleine hoeveelheden in voeding als bindmiddel.
Vermageringstip met zeewier
Voeg een zeewierextract toe aan een chocoladeshake en onderdruk lager op de dag het hongergevoel.
Onderzoekers bij de voedingsproducent Unilever voegden algenextracten en calcium toe aan de maaltijdvervangende chocoladeshake van Slim-Fast. Ze gaven dit mengsel aan gezonde vrijwilligers in plaats van het ontbijt. Degenen die het meest van dit extract in hun ontbijt hadden, voelden zich vijf uur later tot 30 procent minder hongerig. Daarnaast getuigden de deelnemers dat de smaak van het drankje niet anders was, het smaakte even aangenaam als zonder extract.
Door het hongergevoel na het consumeren van een maaltijd uit te stellen, is het mogelijk om een dieet langer vol te houden.
Zeewier wordt ook soms toegevoegd aan zelfbruincrèmes of crèmes die de huid voeden na een zonnebankbeurt